Direktlänk till inlägg 4 november 2020

Kulturkrockar och levnadsvillkor

Av spegelbilder - 4 november 2020 18:15

Ensam är stark


Har du någon gång tänkt på uttrycken "ensam är stark", "själv är bäste dräng", "bra karl reder sig själv", "sköt dig själv och skit i andra" och "ju fler kockar, desto sämre soppa"? Dessa uttryck används av många svenskar som något slags uttryck för stolthet över att klara sig själv. Eller som ett led i sin personliga framgång. Eller är det ett sätt att ursäkta alla människor som känner sig ensamma? Hanne Wieder har sagt att "många kvinnor gifter sig för att de är trötta på att vara ensamma. Och många kvinnor skiljer sig för att de är trötta på att vara ensamma". Hur lågt kan ensamheten ta oss innan vi gör revolt?


Men någonstans i Afrika tänker man åtminstone annorlunda. Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger, att "den som äter ensam, är det synd om".


 


 

Kannibalerna på Papau Nya Guinea


På tal om ätande, finns det en historia om amerikanska sociologer som en gång åkte till Papau Nya Guinea för att studera kannibaler. Till sin förskräckelse upptäckte man, att när någon dog i byn där amerikanerna var, byggde man först en typ av säng där man lade den döda mitt i solen. Efter några dagar och då männen dragit iväg ut för att kriga med kringliggande byar, och den döde börjat ruttna, skar kvinnorna upp den döda och åt upp honom. De amerikanska sociologerna blev mycket upprörda och frågade hur de kunde göra så. Byborna bad de amerikanska socologerna att berätta vad de gjorde med sina döda. De svarade, att hemma i USA, där stoppade man de döda i en låda och sedan grävde man ner dem i jorden. Byborna på Papau Nya Guinea blev förskräckta över detta svar. I deras värld, tänkte man annorlunda. Genom att äta upp den dödes hjärna, tog man tillvara på den dödes kunskaper. Man såg också till att den döde inte kom tillbaka för att spöka genom att man åt upp dess kropp. Deras slutsats blev, att i USA, gick mycket kunskap förlorad och där fanns det många spöken. Kannibalerna på Papau Nya Guinea ansåg att de tog hand om sitt folk och sina döda på ett bättre sätt.


Barnbegränsning i Norra Indien


Några andra sociologer fick till uppgift att försöka begränsa barnafödandet i en by i norra Indien. Man åkte till byn och samlade kvinnorna för att berätta om p-piller. Sociologerna sade, att "om ni äter de här pillren, kommer ni att föda färre barn och på så sätt får ni färre munnar att mätta och kan bli rikare."


Ett år senare gjorde man en uppföljning på hur det gått i byn. Antingen var kvinnorna gravida eller också hade de just fött ännu ett barn.


Sociologerna frågade varför de inte hade ätit p-pillren de fått. Kvinnorna svarade, att ju fler barn de hade, desto fler kunde de sända till städerna för att jobba. Dessa barn fick i sin tur skicka hem pengar till sina familjer, varmed familjerna kunde köpa större jordlotter och utsäde, så att de kunde få större skördar. På så vis kunde de bli rika.


 

Death Without Weaping


Socialantropologen Nancy Scheper-Hughes vittnar i sin bok "Death without weaping" (1993) om plantagearbetarnas bistra villkor. Bokens titeln härrör sig från faktumet, att den låga lönen inte räcker till mat för dagen, varför många svälter ihjäl. Arbetarna tvingas gå till plantagets läkare, där de oftast uttrycker "Soy Nervioso" (jag är nervös) samtidigt som de gnuggar sig för magen. För att dämpa hungerkänslorna skriver plantagets läkare ut lugnande medicin/antidepressivt.


Många av barnen når aldrig vuxen ålder, de dör av svält. Därefter dumpas deras kroppar i massgravar liknande dem från andra världskriget. För att hantera den stora barnadödligheten, lägger i regel därför inte föräldrarna känslor i barnen förrän de nått tonåren. Först då, kan barnen kanske komma att överleva.



Det typiskt svenska

 


Gillis Herlitz brukar resa runt och berätta om kulturkrockar mellan svenskar och invandrare och har också givit ut några böcker i ämnet. Till skillnaden från många andra, lyfter han också fram hur invandrare ser på svenskar. Han brukar berätta en historia om en invandrarkvinna som reagerar på svenska kvinnornas sätt att föda barn. Den invandrarkvinna som Herlitz berättar om, hade en hel släkt runtomkring sig när hon fött barn. Gillis frågade därför kvinnan om hon inte tyckte att det var jobbigt med så många människor i samma rum precis efter förlossningen. "Oh, nej", svarade hon. "Svenska kvinnor, de har fullt sjå med att försöka se vackra ut direkt efter att de fött barn, för då ser deras män på dem. Men när vår släkt kommer in, kommer de för att se på barnet och då får jag äntligen lite tid för mig själv."



Vi är alla färgade av den miljö och det samhälle som vi har vuxit upp i. Det finns således inget som är mer rätt eller fel än något annat. Det handlar bara om olika perspektiv på tillvaron och hur vi väljer att förhålla oss till det vi möter och som är annorlunda än det vi själva är vana vid. Kan vi förstå människors agerande i en viss specifik situation och vad som är grundorsaken till det, kan vi också lättare tolerera det dessa andra gör. Samtidigt som vi kan få perspektiv på oss själva och hur vi själva gör.



Kommunikationen viktig


En av de allra viktigaste nycklarna till att kunna förstå andras sätt att agera och tänka, är kommunikation. Utan kommunikation och vi hamnar i ytterligheter där vi inte kan förstå varandra. Men även då vi befinner oss i ytterligheter och allra längst bort från varandra i åsikter, sker ju en typ av kommunikation i det. Men det blir aldrig en konstruktiv kommunikation och det är aldrig en lösningsfokuserad väg att gå, utan leder bara till låsta positioner och ett vi-mot-dem-tänkande. Hamnar vi där, stagnerar vi troligtvis och kan inte vidareutveckla oss själva.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av spegelbilder - 18 februari 2021 08:44

Jag kan inte säga att jag är någon expert på just autism. Men jag vill gärna försöka förstå och kunna ha en fungerande kommunikation med de som har detta och jag finner det ytterst fascinerande att relatera till dessa individer, som ofta är mycket be...

Av spegelbilder - 20 december 2020 15:02

Jag är oroad över hundmarknaden. Jag har sett en förändring ske över flera års tid men just nu skenar utvecklingen. Inte bara vad gäller hastigt stigande vansinnespriser utan också att man kan se alltfler vansinniga raskombinationer. Därutöver har fö...

Av spegelbilder - 15 november 2020 13:13


      Under en period interagerade jag över ett ganska stort geografiskt område i vår värld. Jag interagerade med människor i hela Europa, Nordafrika,vissa individer i de afrikanska länderna söder om muslimskdominerade områdena, hela Mellanöst...

Av spegelbilder - 14 november 2020 06:38


    Jag växte upp på en gård. Det var på många sätt en idyll, nu när jag ser tillbaka på det. Vi levde långt ifrån faror och vi barn kunde röra oss ute i skog och mark utan att vara rädda för att bli våldsutsatta eller bortrövade. På så sätt lev...

Av spegelbilder - 14 november 2020 06:30


För några år sedan samtalade jag med en kristen bosniska. Hon var orolig för den utveckling som är i Europa och hon visade tydlig ångest. Hon berättade för mig om hur situationen hade varit i Bosnien och varför hon och hennes familj hade lämnat sitt ...

Ovido - Quiz & Flashcards